DPDP Act compliance

How long can a business keep personal data under the DPDP Act?

The DPDP Act requires deletion once data is no longer needed, with a one-year minimum for logs and fixed periods for some large platforms.

188 days to the DPDPA compliance deadline (13 May 2027)See the 2027 roadmap →
Quick answer

Under the DPDP Act, a business must erase personal data once the purpose is served or consent is withdrawn, unless a law requires retention. All businesses must keep personal data, traffic data and logs for at least one year for security and investigation purposes (Rules 6 and 8). Large e-commerce (2 crore+ users), online gaming (50 lakh+) and social media (2 crore+) platforms must erase data after 3 years of inactivity, with a 48-hour warning.

General rule
Erase when purpose served
Logs
Keep at least 1 year
Large platforms
Erase after 3 years of inactivity
Warning before erasure
48 hours

Building a retention schedule

Example retention periods (check the laws that apply to you)
RecordTypical periodWhy
Enquiries that did not convert6–12 monthsPurpose served; follow-up window
Customer invoices and accounts8 yearsCompanies Act, Section 128 (books of account)
GST records72 months from the due date of the annual returnCGST Act, Section 36
Access and security logsAt least 1 yearDPDP Rule 6; CERT-In requires 180 days of ICT logs
Employee records after exitAs labour and tax laws requireStatutory registers, PF, tax

Write the schedule down, automate deletion where you can, and make sure processors delete too.

Frequently asked questions

Can I keep customer data forever under DPDP?

No. Data must be erased once the purpose is served or consent is withdrawn, unless another law requires you to keep it.

Which law wins if another law requires longer retention?

The other law. The DPDP Act allows retention needed to comply with any law in force.

More DPDP Act guides

See all deadlines on the compliance calendar, or browse the compliance hub.

This guide is general information based on the law as of 25 October 2026, not legal advice. Rules and dates can change by notification; speak to a professional about your situation.

WhatsApp us